Voordelen van het eten van volkoren pasta

8 tips voor een gezondere levensstijl
april 9, 2020
Sleutels om tijdens quarantaine minder te eten
april 9, 2020

Volkoren pasta valt op door het gehalte aan voedingsvezels. Regelmatige vezelinname gaat gepaard met een lager risico op diabetes en hart- en vaatziekten op middellange en lange termijn.

Heb je gehoord over de voordelen van het eten van volkoren pasta? Pasta is een van de meest populaire voedingsmiddelen in onze keuken. Het heeft goede organoleptische eigenschappen en levert aanzienlijke hoeveelheden energie. Daarnaast is het erg veelzijdig als het gaat om bereidingen.

Het verdient echter de voorkeur om de hele variëteit te gebruiken, omdat deze verschillende gezondheidsvoordelen biedt in vergelijking met geraffineerde pasta. Bij deze gelegenheid beschrijven we wat de eigenschappen ervan zijn en waarom u ervoor kiest.

Volkoren pasta is een bron van vezels

In tegenstelling tot wat er gebeurt met geraffineerde pasta, bevat de integraal een aanzienlijke hoeveelheid vezels. Deze voedingsstof is essentieel voor de gezondheid van ons maagdarmkanaal. In feite is de consumptie van deze stof gekoppeld aan de gezondheid van de microbiota, volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Cell Host & Microbe.

Bovendien zorgt deze voedingsstof ervoor dat het risico op hart- en vaatziekten op middellange en lange termijn wordt verminderd. Verscheidene zijn de onderzoeken die het verbruik van vezels in verband brengen met een lager cardiovasculair risico.

Aan de andere kant maakt deze stof het mogelijk om het lipidenprofiel van het individu enigszins te wijzigen door de cholesterolabsorptie op darmniveau gedeeltelijk te blokkeren.

Genereert meer verzadiging

Volkoren pasta heeft het voordeel dat het een lagere bloedglucose- en insulinepiek bevordert dan de verfijnde variëteit. Dit verkleint de kans op reactieve hypoglykemie en verhoogde eetlust kort na het eten. Daarom kunnen we bevestigen dat het een beter voedsel is dan zijn witte variëteit als het gaat om het opwekken van verzadiging.

Een goed beheer van het verzadigingsmechanisme wordt cruciaal voor iedereen die wil afvallen. Een van de redenen om af te zien van diëten is voedselangst. Dit komt voornamelijk door een slechte voedselkeuze, wat leidt tot een constant gevoel van eetlust.

Het kiezen van voedsel dat rijk is aan vezels en met een lage glycemische index, helpt verzadiging op te wekken en vermijdt daarom tussendoortjes. Dit vertaalt zich in een lager aantal ingenomen calorieën per dag, wat een positief effect heeft op het lichaamsgewicht.

Volkoren pasta is beter voor de gezondheid

Een ander voordeel van volkoren pasta is de lagere impact op de alvleesklier. Het eten van dit voedsel benadrukt de alvleesklier minder dan het eten van witte pasta. Dit heeft meerdere gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op insulineresistentie.

Deze aandoening is een perfecte voedingsbodem voor de ontwikkeling van diabetes type 2. Tegenwoordig is de noodzaak om pathologieën op pancreasniveau te voorkomen tot in detail bekend. Diabetes wordt vaak geassocieerd met obesitas en de ontwikkeling van hartaandoeningen.

Daarom is het vervangen van de consumptie van granen en meel door de integrale variëteiten een stap vooruit in de strijd voor een betere gezondheid.

Het is een betere optie voor atleten

Veel atleten consumeren pasta voor hun trainingen of wedstrijden. De consumptie van volkorenpasta is in dit soort situaties echter gunstig. Dit voedsel zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, in plaats van een kortere, meer uitgesproken piek te veroorzaken.

Het belangrijkste gevolg van dit feit is een vertraging in het optreden van vermoeidheid. Bovendien kan het verminderen van het risico op reactieve hypoglykemie zich ook vertalen in een directe verbetering van de prestaties.

Om deze reden moeten eenvoudige suikers en verfijnde meelsoorten vlak voor een wedstrijd worden vermeden. Rijst of volkoren pasta zijn veel geschiktere voedingsmiddelen om een ​​correcte en veilige energievoorziening te garanderen.

Waarom kiezen voor volkoren pasta?

Volkoren pasta biedt bepaalde voordelen ten opzichte van zijn witte tegenhanger. De meeste van hen zijn geassocieerd met een grotere hoeveelheid vezels in hun samenstelling. Hierdoor kan de geproduceerde verzadiging worden verhoogd en kan de insulinepiek in het bloed worden gemoduleerd, waardoor de complicaties als gevolg van reactieve hypoglykemie worden verminderd.

Het is echter een voedsel dat rijk is aan koolhydraten en dat niet mag worden misbruikt. Rijst of quinoa zijn betere bronnen van deze voedingsstof, ook in zijn hele variëteiten. Aan de andere kant moet worden opgemerkt dat de basis van een goed dieet variëteit is, daarom is het noodzakelijk om verschillende soorten voedsel op te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *